Japonská kuchyňa

31 august, 2009 - 21:25
31. deň, 8. mesiac, 21. rok éry Heisei
平成二十一年月三十一日

Ostrovná krajina v najvýchodnejšej časti Ázie má pre Európana príchuť skutočnej exotiky. Zatiaľ čo čínska kuchyňa i v strednej Európe takmer zdomácnela, labužnícke pochúťky z Japonska zostávajú pre slovenské gazdinky ešte stále tak trochu obostreté tajomstvom. Ak by sme chceli japonskú kuchyňu charakterizovať, musíme povedať, že ide o obraz poetickej japonskej duše na tanieri. Japonskí kuchári totiž berú do slova a do písmena porekadlo, že jeme i očami. Vždy dávajú dobrý pozor na správnu vyváženosť farieb a v prípade, že je jedlo farebne chudobné, používajú na dozdobenie taniera kvety sakur alebo listy či vetvičky červenolistého javoru nomidži, prípadne rozkvitnutú halúzku jablone či slivky. Úprava stola má pôsobiť ako krásny obraz.